Tesdorpfs Fine Wine Release-Woche

Liebe Weinfreundin, lieber Weinfreund,

der September ist für Weingenießer weltweit der bedeutendste Monat des Jahres, denn die neuen Jahrgänge vieler Ikonen der Weinwelt werden erstmals angeboten. Dreh- und Angelpunkt ist dabei Bordeaux, da schon seit einiger Zeit die Produzenten der absoluten Spitzenweine der Welt das Knowhow und die Kontakte der Bordelaiser Handelshäuser nutzen, um die besten Weine der Welt an die besten Händler der Welt zu verteilen. Dank unserer guten Kontakte haben wir wie jedes Jahr auch 2023 Zuteilungen dieser Superlativen erhalten, die wir Ihnen in dieser Woche anbieten werden.
 
Diese Weine sind nur in geringen Mengen erhältlich und die Preise entwickeln sich nach dem Release erfahrungsgemäß schnell nach oben. Deshalb empfehlen wir Ihnen, unsere Release-Week zu nutzen, um sich Ihre Flaschen dieser Wein-Legenden zum Release-Preis zu sichern.  

Ihr Pierre Enjalbert
Geschäftsführer von Tesdorpf

TAG 7: CHÂTEAU FIGEAC

„The 2020 Figeac is the finest wine that has been bottled to date at this estate since its renaissance began a decade ago.“ Robert Parker

Bordeaux war in der letzten Zeit wirklich gesegnet mit vielen grandiosen Jahrgängen: 2009, 2010, 2015, 2016, 2018, 2019 und 2020 gehören dazu. Château Figeac gehört zu den Weingütern, die diese Steilvorlagen der Natur konsequent genutzt haben und sich immer weiter gesteigert haben. 2020 war dann das große Jahr: während die Weine des Médoc eher klassisch ausfallen, fein und distinguiert zum Gaumen kommen, fallen die von Merlot und Cabernet Franc bestimmten Weine vom rechten Ufer der Gironde, in Pomerol und Saint Émilion üppig und reif aus. Sie sind dicht konzentriert im Aroma, zeigen schokoladige, samtweiche Tannine und viel Körper.

Unter diesen Top Bedingungen hat Figeac 2020 seinen bisher besten Wein produziert – damals in der Subskription noch teilweise mit „vorsichtigen“ 98 Punkten bewertet sind sich jetzt alle einig: Dies ist der beste Wein des Jahrgangs 2020. 100 Punkte von James Suckling, 100 Punkte von Robert Parker und 100 Punkte Tesdorpf. Es gibt nichts Besseres! Aber wir empfehlen jetzt schnell zuzuschlagen, die Menge ist sehr begrenzt! Solange der Vorrat reicht!

 

Kritikerstimmen über Château Figeac 2020

» A mesmerizing nose here with flowers such as violets and red roses, then shows cherries and currants with some mineral and black truffles. Full-bodied yet so refined and harmonized with ultra-fine tannins that run the length of the wine. Flavors of perfectly ripened fruit (al dente) with a hazelnut character that comes from the seeds. Incredibly transparent young red. Breathtaking. 37% merlot, 32% cabernet franc and 31% cabernet sauvignon. Drink after 2028 and onwards. Magnificent.« 
James Suckling (100 Punkte)

» The 2020 Figeac is the finest wine that has been bottled to date at this estate since its renaissance began a decade ago. Wafting from the glass with aromas of blackberries and raspberries mingled with cigar wrapper, pencil shavings, licorice and black truffles, it's medium to full-bodied, deep and concentrated, with a suave, harmonious profile, vibrant acids, and beautifully refined structuring tannins. This sapid, complex wine represents the essence of this great terroir. Two years after extensive soil studies of the estate were carried out, and the first growing season to see cover crops used in the vineyards year-round, the 2020 benefited from more coherently demarcated parcels and more precise élevage, which taken together help to account for its edge over the excellent 2019. «
William Kelley, Robert Parker's Wine Advocate (100 Punkte)

TAG 6: SOLAIA 2020

In einer Reihe der absoluten Ikonen-Weine darf natürlich auch der legendäre Supertuscan Solaia der Marchesi Antinori nicht fehlen, bei dem wir Ihnen heute den neuen Jahrgang 2020 präsentieren möchten. Er wird auf der Tenuta Tignanello nach einem ganz einfachen Rezept vinifiziert: die besten Trauben vom besten Weinberg, gepaart mit den besten Fässern ergeben den besten Wein! Hier wird an jedem Detail gefeilt und es werden keine Mühen gescheut, aus einem begnadeten Toskana Terroir wirklich alles herauszuholen. 

Solaia ist in Deutschland eigentlich nur zur Markteinführung zu bekommen, wenn Sie ihn haben wollen, bestellen Sie jetzt diesen Supertuscan.

Kritikerstimmen über Solaia 2020

» Subtle and beautiful on the nose with currants, flowers and light sage aromas that follow through to a full body with ultra-fine tannins and a long and flavorful finish. Extremely polished and poised. Classy. Best after 2028. « 
James Suckling (98 Punkte)

» The 2020 Solaia is an infant. I expected a more exuberant wine, but the 2020 is built along more classic lines. Black cherry, plum, gravel, incense, smoke, pencil shavings and spice all open effortlessly. As always, Solaia is a Cabernet Sauvignon-based wine, but it is a Cabernet that is distinctly Italian, with plenty of Tuscan acid and structure driving through the mid-palate and into the finish. The 2020 is a terrific example of the recent stylistic shift at Antinori. In the past, richness and opulence are qualities of a vintage that would have been amplified in the vineyard and cellar. Today, the aim is to capture amore balanced expression of these kinds of vintages, and that very much comes through. «
Antonio Galloni, Vinous (97 Punkte)
   
» Inky dark in appearance, the 2020 Solaia is mostly Cabernet Sauvignon with smaller percentages of Cabernet Franc and Sangiovese. This vintage unfolds to exuberant richness and thick layers of blackberry and plum. The tannins are sweet and expertly crafted, adding both depth and fruit weight. The 2020 vintage is quite bold, and it plays its best cards in terms of texture and mouthfeel. It’s a bigger, more accessible wine compared to the last two vintages on the market. Spice, toasted coffee bean and more dark fruit color this full-bodied Tuscan red. « 
Monica Larner, Robert Parker’s The Wine Advocate (96 Punkte)

TAG 5: Viña Seña 2021

Vina Seña vom genialen Eduardo Chadwick ist DER chilenische Grand Cru, ein Kultwein aus den Anden, der für ganz Chile den Maßstab setzt. Ein feiner, eleganter Wein mit sanften Tanninen, duftiger, offener Frucht und einer Strukur, die ihn lange lagerfähig macht. Hier ist alles perfekt balanciert, Seña 2021 ist ein Weltklasse-Wein, der auf höchstem Niveau spielt und gleichzeitig unglaublich hedonistisch ist. Ein Wein für Epikureer, für Genießer. Er zeigt sich harmonisch und unbeschwert, hat aber Tiefe, wurzelt im Terroir der Andentäler und reicht bis in die Sterne! Wundervoller Wein aus Chile, wie er schöner kaum denkbar ist. Als Ritterschlag wurde dieser Jahrgang mit 100 Punkten von James Suckling ausgezeichnet – die perfekte Bewertung, und eine die wir nur bestätigen können!

Seña 2021 und sein exquisiter Zweitwein Rocas de Seña gehören in jede Sammlung und sind nur jetzt und für kurze Zeit hier erhältlich, da sie vermutlich blitzgeschwind in den Kellern dieser Welt verschwinden und ihre Besitzer glücklich machen werden.

Auch als Magnum erhältlich:

Kritikerstimmen über Seña 2021

» An extremely pure and elegant vintage for Seña. This is really fresh, nimble and floral on the nose with subtle cherries, plums, redcurrants and wild lavender. More red fruit here with lots of layers and just a touch of sweet spice. Very discreet and subtle, with the elegance, freshness and poise you’d expect from 2021. Medium- to full-bodied on the palate with a bit more flesh and depth if you compare it with Roca de Seña, their second wine. The impeccable tannins show the supreme quality of the fruit this year. Persistent, seamless finish, but comes in a subtle way. 50% cabernet sauvignon, 27% malbec, 17% carmenere and 6% petit verdot. Effortlessly drinkable now, but it will age beautifully. « 
James Suckling (100 Punkte)

» The 2021 Seña is mostly Cabernet Sauvignon with 27% Malbec, 17% Carménère and 6% Petit Verdot from Ocoa in the Aconcagua Valley. It was aged for 22 months, 90% in French oak barrels (70% new) and 10% in foudres. Purple with a garnet sheen. The nose presents vivid redcurrant and blackcurrant notes with a layer of garrigue against a cigar box backdrop. Dry in the mouth, refreshing acidity stirs up finely grained tannins to channel the palate. A lingering, fruity red that will grow in the bottle. « 
Joaquín Hidalgo, Vinous (96 Punkte)

Kritikerstimmen über Rocas de Seña 2021

» Very racy, vibrant and intense with a heap of pure red fruit, full of strawberries, red cherries and a hint of spice, flowers and blue fruit. A subtle twist of mineral, too. Medium-bodied, linear, long and subtle on the palate, sandwiched by very fine, polished tannins. Precision and purity are the words. Elegant and slightly austere with a very long, subtle finish. 35% malbec, 21% syrah, 20% cabernet sauvignon, 10% grenache, 9% petit verdot and 5% mourvedre. 50,000 bottles made, which is a little more than the 2020 vintage. Drink or hold. « 
James Suckling (96 Punkte)


» The 2021 Rocas de Seña is a blend of 35% Malbec, 21% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Grenache, 9% Petit Verdot, and 5% Mourvèdre from Ocoa in the Aconcagua Valley. It was aged for 22 months, 95% in French oak barrels (40% new) and 5% in concrete eggs. Purple in hue. The complex nose presents pomegranate and fresh plum notes with hints of sage, garrigue and flowers over a faint bed of ash. Dry and smooth in the mouth, refreshing acidity supports polished, juicy tannins. A balanced wine of lingering fruity flavor. Quite young right now, it will grow in the bottle. « 
Joaquín Hidalgo, Vinous (93 Punkte)

TAG 4: MASSETO 2020

An Tag 4 der Release Woche erklimmen wir mit dem neuen Jahrgang des Supertuscans Masseto neue Höhen im toskanischen Weinhimmel. Dieser traditionell merlotdominierte Supertuscan ist dabei eigentlich nur mit einem einzigen Wein vergleichbar: mit Pétrus. Doch wenn man es genau nimmt, so sind diese beiden Merlot-Wunder so unterschiedlich, dass sie aus zwei verschiedenen Welten zu stammen scheinen. Und beide Welten sind nicht von hier.

Dieses Jahr gibt es bei Masseto jedoch eine Weltpremiere - denn es ist der erste Jahrgang der einen Anteil Cabernet Franc enthält, was ihm eine feine Würzigkeit und noch mehr Frische verleiht. Der 2020er ist ein Wein von hoher Dynamik und Kraft, der aber alles sehr fein präsentiert, voller Eleganz und Schönheit – ein Wein, den man unbedingt probieren muss.

Der Zweitwein Massetino hat die gleiche DNA, ist aber fruchtiger, etwas leichter und schon offener. Der 2020er ist erst der vierte Jahrgang dieses Weines und nie war er besser als jetzt, für sich genommen ist er ein toskanischer Spitzenwein. Am besten, Sie bestellen von beiden, dann können Sie mit Massetino die Zeit überbrücken, die Sie dem Masseto noch geben können…

Kritikerstimmen über Masseto 2020

» Intense aromas of ripe herbs, plums, green coffee beans, and hazelnuts. Turns to crushed berries and orange peel. Full-bodied with superb concentration and fine, velvety tannins that run the length of the wine. It's big but agile and gorgeous. Merlot. What a wine! Best after 2030. «  
James Suckling (99 Punkte)
 
» The 2020 Masseto is superb. Bright and vibrant in the glass, the 2020 offers up an exciting mix of dark-toned fruit, mocha, spice, leather, tobacco, cedar and a kiss of French oak. Lively acids and Franc aromatics lend vibrancy throughout. The Franc is so evident today. This is exceptionally polished and sophisticated, albeit a touch slender relative to most years. In 2020, Masseto is more finesse than power. « 
Antonio Galloni (98 Punkte)

» The 2020 Masseto now sees new DNA with a touch of Cabernet Franc added to this celebrated Merlot-based icon wine. This is a vintage of enormous richness and density, and everything about the wine is taken up a notch or two (including the bottle glass weight and the 15% alcohol content). But Axel Heinz and his team are well prepared for the hot vintages like 2020, and changes to farming and canopy management ensure even ripening. This wine is always hard to analyze in its youth. It needs many more years to soften and flesh out. Give it time. « 
Monica Larner, Robert Parker’s The Wine Advocate (96+ Punkte)

Kritikerstimmen über Massetino 2021

» Sweet berries with violet and rose aromas. Raspberries. So perfumed. Medium-bodied with very fine velvety tannins that run the length of the wine. Vibrant at the end. Second wine of Masseto. Best ever. Drink in 2027 but already a joy to taste. « 
James Suckling (96 Punkte)
 
» The 2021 Massetino is a supremely elegant and gracious wine. Silky tannins caress a core of blackberry, espresso, mocha, licorice, cloves, and lavender. All the elements are so nicely balanced in this super-appealing, racy second wine from Masseto « 
Antonio Galloni (94 Punkte)

» The Masseto 2021 Massetino is mostly Merlot with a touch of Cabernet Franc for good measure. The wine (packaged in a heavy glass bottle) is very richly concentrated and layered. You see (and taste) the opulent texture of the wine as it slowly coats the glass. Quality fruit is matched by carefully selected oak, and the intensity of both builds on the palate. This vintage is poised for especially long cellar aging. This vintage of Massetino (2021) scores neck-in-neck with the current vintage (2020) of Masseto. « 
Monica Larner, Robert Parker’s The Wine Advocate (96 Punkte)

TAG 3: OPUS ONE - LATE RELEASE 2018 & 2019

Seit vielen Jahren steht Opus One für hedonistischen Genuss und ist einer der besten, vielleicht der beste Wein aus dem Napa Valley, der einen festen Platz in der Riege der begehrtesten Weine der Welt hält. 

Am dritten Tag der Release Woche möchten wir Ihnen den 2019er Jahrgang dieses Ausnahmeweines präsentieren. Sie fragen sich zurecht: „Warum nicht 2020?“ Leider wurde im Jahr 2020 im Napa Valley ein Großteil der Ernte durch die Feuer vernichtet, und fast alle berühmten Weingüter lassen diesen Jahrgang aus. So auch Opus One und ihr Kellermeister Michael Silacci, denn sie sind nicht bereit, Kompromisse in der Qualität einzugehen. Daher hat sich Opus One entschlossen, die verbleibenden Trauben des Jahrgangs 2020 nicht zu verwenden. Stattdessen hat man sich an den Kellerreserven des Weinguts bedient und in kleiner Menge einen Late-Release mit den Jahrgängen 2018 und 2019 auf den Markt gebracht.  

Opus One 2019 ist ein Ereignis. Er zeigt die Perfektion eines großen Weins, hat Tiefgang und Ausdauer. Ein Titan, dessen Kraft verborgen ist, wie unter einem Anzug von Alessandro Sartori, so elegant und fein präsentiert er sich.  Der 2018er präsentiert sich elegant und distinguiert, etwas weniger muskulös als der 2019er, aber mit exquisiten Aromen und seidengleicher Finesse am Gaumen.  

Nutzen Sie die einmalige Chance und sichern Sie sich zwei der bedeutendsten Jahrgänge in der Geschichte von Opus One!

Kritikerstimmen über Opus One 2019
 
» The purity of fruit is really something else here, with currants and fresh flowers, such as violets and roses. Flower stems as well. Fantastic length and structure to the wine, with tightness and focus. Wonderful fruit. Graceful. A blend of 78% cabernet sauvignon, 8% merlot, 7% petit verdot, 6% cabernet franc and 1% malbec. Try after 2028. «
 James Suckling (96 Punkte)
 
» Winemaker Michael Silacci commented that usually the blends are finished in January or February after the vintage. This year, with the 2019s, he was still tweaking the blend, but he did mention that this is "pretty close to the final blend." Deep garnet-purple in color, the 2019 Opus One leaps from the glass with notes of Black Forest cake, Morello cherries, mulberries and fresh blackcurrants plus hints of licorice, wilted roses, Sichuan pepper and iron ore. Full-bodied, the palate is jam-packed with juicy black, blue and red fruits, framed by velvety tannins and background freshness, finishing on a compelling earthy/mineral note. Tasted as a barrel sample, this is a truly magnificent Opus One in the making! «  
Lisa Perrotti-Brown, Robert Parker's Wine Advocate (97-99 Punkte)

» The 2019 Opus One is a remarkably elegant wine. Silky tannins and bright, floral aromatics add to an impression of total finesse. Crushed flowers, bright, red-toned fruit, mint, lavender and rose petal are all beautifully delineated. There's a touch of new oak today, but new wood has never been a signature of Opus One, so I imagine that is a stage in the wine's development. Interestingly, the 2019 is the first vintage fermented mostly with ambient yeasts. « 
Antonio Galloni (97 Punkte)
Kritikerstimmen über Opus One 2018
 
» Extremely perfumed and floral with lavender, lilacs and violets to the sweet, ripe berries, such as blackberries and blackcurrants. Some slate and graphite, too. It’s full-bodied, yet ever so balanced and refined, with super fine tannins that last for minutes. Fresh herbs, such as bay leaf and lemon grass highlight the dark fruit. The quality of tannin is exquisite with wonderful polish and refinement. Lasts for minutes. So wonderful to taste now, but better after 2026. « 
James Suckling (99 Punkte)

» Very deep garnet-purple in color, the 2018 Opus One soars out of the glass with bright, bold boysenberries, warm cassis and ripe, juicy black plums notes, plus emerging nuances of lilacs, oolong tea, cinnamon stick, tilled soil and black truffles. Medium to full-bodied, the palate is packed with tightly wound layers of crunchy black fruits, supported by firm, grainy tannins and fantastic freshness, finishing with lifted fruitiness and on a lingering mineral note. « 
Lisa Perrotti-Brwon, Robert Parker's Wine Advocate (98 Punkte)

» The 2018 Opus One is absolutely exquisite. Bright red berry fruit, crushed flowers, mint and spice are all finely cut. The 2018 impresses with its energy and focus. It's a gorgeous wine, and is also showing especially well today, with all of the potential I first saw in barrel very much on display. Bright acids linger on the persistent finish. The 2018 is supremely elegant. « 
Antonio Galloni (96Punkte)

TAG 2: JABOULET LA CHAPELLE ROUGE 2021

Wir freuen uns Ihnen an Tag 2 unserer Release Woche den neuen Jahrgang des großartigen Hermitage La Chapelle der Rhône-Legende Paul Jaboulet-Ainé vorstellen zu dürfen.

Der Name Jaboulet-Ainé genießt, heute vielleicht mehr denn je, nicht nur in Frankreich einen legendären Ruf und wird in einem Atemzug mit Bordeaux-Größen wie Château Margaux oder Château Mouton Rothschild ehrfurchtsvoll genannt. Der L'Hermitage Weinberg zählt zu den berühmtesten und faszinierendsten Weinbergen der Welt. Er verbindet die Wucht eines würzigen Syrah mit der Finesse des Terroirs der nördlichen Rhône, hat mehr Power als ein Côte Rotie und mehr Eleganz als ein Cornas.
Der dort entstehende Kultwein La Chapelle treibt diesen Balanceakt stets auf die Spitze, hat viel Aroma, Schmelz, Tannin, Körper, riefe Frucht und wirkt doch fast schwerelos. Einer der ganz großen Weine der Welt, ein zeitloser Klassiker, der sich unter der Regie von Caroline Frey besser denn je präsentiert. Der La Chapelle von Paul Jaboulet Aîné genießt weltweit absoluten Kultstatus.

Entdecken Sie diesen fantastischen Wein und sichern Sie sich Ihre Flaschen von dem, wie jedes Jahr stark limitierten, neuen Jahrgang 2021 La Chapelle.

Kritikerstimmen über Jaboulet La Chapelle rouge 2021

96 James Suckling

» Incredibly deep and complex nose for the 2021 vintage with masses of forest berry, licorice and autumn trumpet mushroom aromas, with an enormous tannin structure that's very refined. The classic power of Hermitage comes through at the extremely long finish. Although the tannins are anything but aggressive, the aromas will need considerable time to fully unfurl. From parcels on the western side of the Hermitage hill with predominantly granite soils, the largest parcel being in Le Meal. From organically grown grapes. Drinkable now, but best from 2026. «

TAG 1: CHAMPAGNE LOUIS ROEDERER CRISTAL 2015

An dem ersten Tag unserer Release-Woche darf ich Ihnen einen der besten Champagner der Welt aus dem grandiosen Jahr 2015 anbieten - Roederer Cristal. Nutzen Sie diese Gelegenheit und sichern Sie sich den Top-Champagner dieses Jahres! 

Das beste Wort, um Roederer Cristal zu beschreiben, ist „pur“. Der Jahrgang 2015 stammt von 45 biodynamisch bewirtschafteten Parzellen rund um Reims. Wie der Kellermeister Jean-Baptiste Lecaillon erzählt, ist es die Reinheit und Harmonie des Terroirs, welche er zum Ausdruck bringen will - und dies ist ihm gelungen! Die Nase duftet nach weißen Blüten, Steinobst und Limetten, dahinter Noten von Kräutern und Brioche. Am Gaumen ein perfektes Mousseux mit einer auskleidenden, vollmundigen Struktur und dabei sehr lang und saftig. Die Aromen von Brioche und Kräutern kommen hier besonders zur Geltung. Ein wahrhafter und komplexer Wein. Dieser Champagner ist aus einem Guss und unwiderstehlich, so dass man sofort eine zweite Flasche öffnen möchte. Verwenden sie unbedingt ein großes Glas und keine Flute!

Kritikerstimmen über Champagne Louis Roederer Cristal 2015

97 Punkte James Suckling (Juli 2023)

» For the warm and dry vintage this has tremendous freshness and elegance. The complex nose of citrus blossom, mint, lemon and lime zest opens up slowly as this aerates in the glass. The wine’s ample structure is still quite firm, which is a vintage characteristic, the mousse very fine but also very lively for an eight-year-old champagne. Cristal fans will love this as it is, but a year or two more in the bottle will do a lot for the very long mineral finish of this youthful masterpiece. A cuvee of 60% pinot noir and 40% chardonnay, picked from all 45 Cristal vineyard plots. Tasted at the Cristal vertical tasting at the champagne house on July 6th, 2023. Drink from release. «

96 Punkte Antonio Galloni (March 2023)

» I have tasted the 2015 Cristal three times so far - once as part of an extensive vertical I will be reporting on shortly, and then later in my office. Those tastings paint a portrait of a complex Champagne that is still finding its center. Tasted at the maison, the 2015 is rich, dense and explosive, with tremendous textural intensity and also a good bit of energy to back it up. Citrus confit, spice, ginger, chalk and dried flowers abound in a Champagne endowed with tremendous aromatic presence in a style that offers notable richness, but lighter than vintages such as 2012. There is a bit of the savoriness that is such a signature of the year, but it is nicely integrated in the wine’s fabric. Two later tastings in my office strongly suggest the 2015 has already started to shut down a bit, which is a shame, as it may be hard to read for some time to come. Dosage is 7 grams per liter. Disgorged: November 2022.

This is a compelling set of new releases from Roederer and long-time Chef de Caves Jean-Baptiste Lécaillon. The 2015 Cristal is one of the more intriguing Champagnes in what has turned out to be a tricky vintage overall for a region that is struggling to adapt to the new reality of climate change and its impact on achieving phenolic maturity in the field. “We strive to reach the classic measurement of 100 days between flowering and harvest, and that requires waiting to pick,” Lécaillon explains. “At the same time, acidity does not really exist anymore in Champagne, so we have to find a way to reinvent it,” he adds, a bit ironically.

The 2015 is an unusual Cristal in that it includes fruit from all 45 parcels at the domaine, which has not happened since 2002. Pinots from Verzy and Verzenay, north-facing sites in the Montagne de Reims, featured quite a bit, adding energy to the blend. As always, there is no malolactic fermentation. About 25-30% of the lots were fermented in oak. In warmer vintages, Lécaillon bumps up the wood a bit to add phenolic intensity, which he describes as “stretching out the finish” and adding freshness. «

95+ Punkte William Kelley, Robert Parker’s The Wine Advocate (April 2023)

» If the 2014 vintage was especially open and demonstrative, the 2015 Cristal is going to require more patience. Unwinding in the glass with aromas of citrus oil, crisp stone fruits, white flowers, crushed mint and subtle hints of buttery pastry, it's medium to full-bodied, deep and layered, with a deep, concentrated and rather introverted core of fruit framed by chalky extract and animated by a pretty pinpoint mousse. This is a serious, vinous Champagne that has considerable substance to age and may well evolve along the lines of the lovely 1985. «