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Tesdorpfs Fine Wine Release-Woche

Liebe Weinfreundin, lieber Weinfreund,

Der September ist für die Freunde feiner Weine ein wichtiger Monat, da der neue Jahrgang einiger Ikonen der Weinwelt in den Verkauf kommt. Dank unserer guten Kontakte haben wir Zuteilungen für viele dieser Ikonen erhalten, die wir Ihnen in der jetzt kommenden Release-Woche anbieten werden - jeden Tag einen neuen Spitzen-Wein. Da die Weine nur in begrenzten Mengen erhältlich sind und sich die Preise nach dem Release erfahrungsgemäß schnell nach oben entwickeln, empfehlen wir Ihnen, dieses Angebot zu nutzen und sich eine Allokation dieser Weine zu sichern.

Ihr Pierre Enjalbert
Geschäftsführer von Tesdorpf

TAG 7: MASSETO 2019

Der Masseto ist neben Petrus der berühmteste Merlot der Welt, ein ikonischer Wein Italiens. Er stammt aus dem Bolgheri, der Heimat der berühmten Supertuscans. Masseto ist einzigartig: Er verbindet die Opulenz eines Merlot mit den reifen Tanninen eines mediterranen Weins und dem präzisen, hochglänzenden Stil der toskanischen Önologen. James Suckling hat den 2019er Masseto mit herausragenden 99 Punkten bewertet. Wir haben das Glück, Ihnen heute einige wenige Flaschen vom neuen Jahrgang dieses legendären Supertuscans anbieten zu können. Zögern Sie nicht zu ordern, dieser Wein ist streng limitiert.

Kritikerstimmen über den Masseto 2019

»Intense aromas of blackberries and black olives, together with hints of rosemary bush and lavender. Perfumed and nuanced. Full-bodied, yet so tight and integrated, with weightless tannins that frame the wine in a precise and curated fashion. Very structured and built for aging. It’s rather shy now, but will reward those who are patient. A kind of stealth in its nature. A more thought-provoking edition of Masseto. Needs time to show its true self. Try after 2027.«
James Suckling

»This bottle opens a new chapter for one of Italy's most celebrated and collected wines. The first vintage made entirely in its dedicated state-of-the-art winery (and the first vintage with a 10% dabble of Cabernet Franc added to what has historically aways been a pure expression of Merlot), the Masseto 2019 Masseto has two main themes at heart: concentration and elegance. And managing those two seemingly contrasting elements requires a little bit of magic. That's the Masseto magic we look for. The 2019 vintage delivers it in spades with lovely concentrated fruit, blackberry, integrated spice, tobacco, crushed slate, pencil shaving and lots of texture and fiber to push a lasting mouthfeel. The wine's richness translates into density and power to the palate, meanwhile the bouquet reveals fluidity and new sides as the wine opens in the glass. The finish is tapered and focused.«
Robert Parker's Wine Advocate

Ebenfalls frisch released und nur in der 3er Original-Holzkiste verfügbar:

Kritikerstimmen über den Massetino 2020

»The Masseto 2020 Massetino (Merlot with a touch of Cabernet Franc) is extremely generous and rich. This wine puts it all out there in full view with a bouquet that is stitched together with ripe blackberry and black cherry preserves, black stone or pencil shaving, sweet spice, cigar, smoke and tar. This was a warm and sunny vintage, and you feel the power of those sunbeams locked within the dark, opulent and concentrated fruit on display here. This is a special treat, and the 2020 edition offers a clear identity for Massetino. This vintage comes close to out-powering the bouquet of the 2019 Masseto also hitting the market now.«
Robert Parker's Wine Advocate

TAG 6: HOMMAGE À JACQUES PERRIN 2020

Die 2020er »Hommage à Jacques Perrin« ist ein weiterer Paukenschlag in unserer Release-Woche. Der Wein gilt als die Quintessenz der Weine von Château de Beaucastel und ist einer DER Kultweine des Châteauneuf-du-Pape. Familie Perrin hat ihn der Winzerlegende Jacques Perrin gewidmet, der das Château bis 1978 leitete. Jacques war ein Freigeist und ein Erneuerer: Er konzentrierte sich auf die nördlichen Terroirs der Region, wo es etwas kühler ist und die Weine besonders elegant ausfallen, und er rückte die würzig-aromatische Sorte Mourvèdre wieder in den Fokus der Weinbereitung. Außerdem begann er, die Weinberge des Châteaus ökologisch zu bewirtschaften – damals eine Revolution!

Die 2020er Hommage à Jacques Perrin kombiniert den fülligen Körper eines warmen Jahres mit der Frische von dunklen Früchten zu einem Wein mit perfekter Balance und Komplexität. Ein üppiger, intensiver und energiegeladener Rotwein, einmal mehr ein archetypischer Châteauneuf-du-Pape. Der 2020er lässt einen nicht mehr los, wenn man ihn einmal probiert hat. Eine so immense geschmackliche Tiefe, lange Lagerfähigkeit und önologische Perfektion sind auch bei einem Spitzenweingut wie Beaucastel nicht jedes Jahr zu finden. Wir empfehlen Ihnen daher, sich schnell Ihren Teil der wenigen Flaschen zu sichern, die wir Ihnen heute anbieten können!

Kritikerstimmen über den Hommage à Jacques Perrin 2020

»Enveloping nose of super-ripe orange, pomegranate and cigar leaf that’s still very youthful and needs time to reveal its myriad nuances. Also notes of licorice, dried herbs and rose petals. Enormous concentration, silkiness and finesse on the expansive palate. Extravagant in the best sense of that word! The finish gets finer, the closer it gets to infinity. Drinkable now, but best from 2025.«
James Suckling

»Tasted from foudre, the 2020 Chateauneuf du Pape Hommage à Jacques Perrin is approximately 60% Mourvèdre (from the same parcel, year after year), with the balance a blend of Grenache, Syrah and Counoise. Ripe plums and truffle-like notes mark the nose, while the palate is full-bodied and rich, with a long, velvety finish. Showing even more complexity and length than the regular bottling, there's a chance this could reach a triple-digit score down the road.«
Robert Parker's Wine Advocate

TAG 5: SOLAIA 2019

Der Solaia ist eine sichere Bank unter Italiens feinen Weinen und die neueste Ausgabe durfte von einem grandiosen Jahrgang profitieren! Monica Larner schreibt in Robert Parker’s Wine Advocate: »The Marchesi Antinori 2019 Solaia is another blockbuster success from Tuscany's leading wine estate.«

Solaia wird von den Marchesi Antinori auf den sonnigsten Teilen der Weinberge der legendären Tenuta Tignanello gelesen. Eigentlich ist es einfach: Die besten Trauben vom besten Weinberg ergeben den besten Wein. Aber nur, wenn er mit Liebe zum Detail, mit aufwendiger Handarbeit - kurz: mit Leidenschaft für guten Wein - gemacht wird.

Der 2019er Solaia ist ein noch schlafender Riese. Er gibt sich komplex und noch etwas verschlossen, aber die Tannine sind reif und nicht ermüdend - der Wein wird sich großartig entwickeln! Solaia ist der Assemblage nach ein Supertuscan, denn er wird aus Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc und immerhin 20 % Sangiovese hergestellt, aber er kommt mit der Eleganz eines Top-Weines aus dem Chianti auf die Zunge. Das ist groß und verdient bei James Suckling - und auch bei uns - 98 Punkte. Alle Liebhaber von Fine Wine aus Italien werden am Solaia 2019 nicht vorbeikommen!

Kritikerstimmen über den Solaia 2019

»The Marchesi Antinori 2019 Solaia is another blockbuster success from Tuscany's leading wine estate. The blend sees a slightly higher percentage of Cabernet Franc and a slightly lower percentage of Sangiovese. The current mix is 75% Cabernet Sauvignon, 15% Sangiovese and 10% Cabernet Franc (which has been creeping up in recent years, especially as the climate changes). The soils at the Solaia vineyard are rich in Galestro rock, which is an especially happy pairing with Cabernet Franc in particular. Managing Director Renzo Cotarella tells me that that a vintage like 2019 is proof that the final character of a wine comes from its surrounding territory, not from the blend. This is a generous and extremely expressive edition with lots of dark fruit, spice and sweet tobacco. The tannins are beautifully velvety and soft. This is a beautiful wine that collectors will love.«
Robert Parker's Wine Advocate

»This has a complex array of blackberries, black cherries, cocoa, dried herbs, slate, tobacco, olives and charred bark. Some dried roses and iodine, too. Medium-to full-bodied with firm yet refined tannins. Powerful, in an understated way. Long. 73% cabernet sauvignon, 7% cabernet franc and 20% sangiovese. Try in 2025.«
James Suckling

»The 2019 Solaia is fabulous. Deep and exquisitely layered, the 2019 is so expressive right out of the gate. Succulent dark cherry, plum, licorice, incense, pipe tobacco, chocolate and grilled herbs all take shape. Here, too, the aromatics are alluring. Cabernet Franc is bumped up a bit in the blend, and that works so well here. Solaia is often a bombastic, intense wine. The 2019 is incredibly refined and buttoned up. Readers will have to be patient. The 2019 Solaia is the sort of wine I would like to spend a whole evening with. Aging was 18 months in 100% new French oak.«
Vinous

TAG 4: CLOS APALTA 2019

Clos Apalta ist einer der Grand Crus aus Chile, einer der Kultweine der immer noch jungen Weinbaunation. Er stammt vom Weingut Bournet Lapostolle, das seit der Gründung 1994 regelmäßig einen der ersten Plätze unter den südamerikanischen Weingütern einnimmt.

In der DO Apalta im Colchagua Valley war 2019 ein warmes Weinjahr, in dem exzellente Weine entstanden sind. Der Clos Apalta 2019 fällt entsprechend kraftvoll aus und zeigt samtige, cremige Tannine, die in ein ewig währendes Finale münden. Das ist vielleicht das Beste, was hier je produziert worden ist!

Bournet Lapostolle exportiert seine hochwertigen Weine in 60 Länder und überall ist der Clos Apalta als Spitzenwein gefragt und gesucht. Sichern Sie sich Ihren Teil an Chiles Weinlegende und bestellen Sie den von James Suckling mit 99 Punkten bewerteten 2019er Clos Apalta jetzt zum Release-Preis!

Kritikerstimmen über den Clos Apalta 2019

»A generous array of ripe black and blue fruit with pink peppercorns, green olives, dried flowers, toffee and chocolate orange. It’s full-bodied with firm, creamy and velvety tannins. Long and polished. Lovely salted caramel and olives at the end. Keeps going. Unfolds on the finish. 70% carmenere, 18% merlot, 8% cabernet sauvignon and 4% petit verdot. Drink or hold.«
James Suckling

»The 2019 Clos Apalta was produced with a blend of 70% Carmenere, 18% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon and 4% Petit Verdot, extremely high in Carmenere and low in Cabernet Sauvignon in a ripe and warm year. It fermented with indigenous yeasts for four to five weeks, with manual punch-down of the cap, 67% in 7,500-liter French oak vats and 33% in new French oak barrels followed by malolactic in new French oak barrels. The élevage was 24 months in 90% new barrels and 10% second use. It's powerful, big and ripe, with 15% alcohol and a pH of 3.57. It's creamy and juicy, with very high ripeness and a notable absence of herbal notes; it's oaky, smoky and decadent, coming through as luxurious, round, lush and velvety. It's full-bodied and has abundant, small and powdery tannins. 103,944 bottles produced. It was bottled in June 2021.«
Robert Parker's Wine Advocate

Ebenfalls frisch released:

Kritikerstimmen über den Le Petit Clos Apalta 2019

»Aromatic and herbal nose of thyme, bay leaves, currants, blackberries, licorice and pomelo pith. Medium-bodied with a fleshy, delicious and open palate. Ripe tannins. Plush and caressing finish. 49% carmenere, 30% merlot, 18% cabernet sauvignon and 3% petit verdot. Drink now or hold.«
James Suckling

»The second wine from Clos Apalta, the 2019 Le Petit Clos was produced with a blend of 49% Carmenere, 30% Merlot, 18% Cabernet Sauvignon and 3% Petit Verdot from granite soils. It fermented with indigenous yeasts with four to five weeks of maceration with manual punchdowns and malolactic in French oak barrels. The élevage was eight months in new barrels and a further 14 months in 50% new oak and 50% second use. It's a ripe and powerful red with 14.5% alcohol and a pH of 3.6. It has a nose of herbs and spices, and it's creamy and lush, with a juicy texture and a full body with an herbal finish. It has mellow acidity and a soft mouthfeel through round and fine tannins. 41,988 bottles produced. It was bottled in March 2021.«
Robert Parker's Wine Advocate

TAG 3: INGLENOOK RUBICON 2019

Das 1879 von Gustave Niebaum gegründete Weingut Inglenook zählt zu den ersten Weingütern des Napa Valley und hat die Region maßgeblich geprägt. Francis Ford Coppola übernahm 1975 das Weingut mit einem heroischen Ziel und hat sich schließlich im Jahr 1978 mit dem Rubicon aufgemacht, seinen Platz unter den Spitzenweinen der Welt einzunehmen - ein Wagnis wie einst Cäsars Schritt über den Rubicon.

Der Rubicon von Inglenook ist längst zur Ikone der amerikanischen Weinwelt geworden und der Release des neuen Jahrgangs immer ein Ereignis. Der 2019er Rubicon ist ein fulminanter Rotwein im Bordeaux-Stil, der einerseits zugänglich ist – wundervolle Fruchtaromen, perfekt integriertes Holz, Finesse – andererseits aber die innere Kraft hat, ewig zu lagern und sich zu entwickeln – wie die Klassiker aus Europa. »So well grounded. Smooth, with a lingering, silky mouthfeel«, notiert James Suckling.

Kritikerstimmen über den Inglenook Rubicon 2019

»Aromas of ripe berries, sweet vanilla, licorice, dark chocolate and bread crust. Notes of dried herbs and pinewood, too. So well grounded. Smooth, with a lingering, silky mouth-feel. Full body and ripe, chewy tannins. Toned and muscular with hints of crushed rocks. Firm, linear finish. Try after 2025.«
James Suckling

»The 2019 Cabernet Sauvignon Rubicon is a blend of 81% Cabernet Sauvignon, 11% Merlot, 5% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. Deep garnet-purple in color, the nose pops with vivacious notes of warm cassis, blackberry pie and redcurrant jelly, plus hints of crushed rocks, bay leaves and pencil lead. Medium to full-bodied, it delivers a solid, firm and grainy texture with a lively backbone cutting through dense earth-laced layers, finishing long and minerally. Impressive!«
Robert Parker's Wine Advocate

TAG 2: VIÑA SEÑA 2020

An Tag 2 unserer Release-Woche erwartet Sie eine Wein-Ikone aus Chile. An vielen der Erfolgsweine vom amerikanischen Kontinent war das Önologie-Genie Robert Mondavi beteiligt und auch bei der Bodega Caliterra ist das der Fall. Sie wurde von Mondavi gemeinsam mit dem chilenischen Ausnahme-Önologen Eduardo Chadwick gegründet. Ihr Seña gilt als Spitzenwein Chiles. Spätestens seit er im Jahr 2004 bei dem legendären »Berlin Tasting« als einer der Sieger-Weine vom Platz ging und so manchen etablierten Premiumwein der alten Weinwelt in den Schatten gestellt hat, ist er zu den gesuchtesten Weinen Chiles geworden. Wenn Sie Interesse an einigen der wenigen Flaschen vom 2020er Seña haben, reagieren Sie am besten schnell.

Erfahren Sie mehr über den Seña 2020 im Video:

Kritikerstimmen über den Seña 2020

»The 2020 Seña is a blend of 53% Cabernet Sauvignon, 25% Malbec, 15% Carmenere and 7% Petit Verdot (a little higher in search of acidity) from grapes harvested early, the second week of March, and fermented mostly in stainless steel and 10% in concrete eggs. It has a moderate 13.5% alcohol and good freshness. It's subtle and layered, not only fruit but with more spice; it has polished tannins and very integrated oak after 22 months in barrique, 78% new, and with 10% of the volume in large Stockinger barrels. The warmer years seem to be nicely managed, so that it's not reflected in the ripeness but is more a matter of texture and quality of the tannins; in the warmer years, like 2017 or this 2019, the wines have a little more grip, but these are definitely finer than those from the 2017 vintage. This wine has intensity and complexity, with no mintiness or herbal notes; it's spicy and juicy, with energy and depth. It has structure, color, stuffing and acidity to develop nicely in bottle. 100,000 bottles produced. It was bottled in February 2022.«
Robert Parker's Wine Advocate

»Complex, with savory, spicy character, showing tobacco, salted plums, olives, black cherries, cassis and a hint of white pepper on the nose, followed by a refined, savory, balsamic accent. A full-bodied Seña with juicy fruit chiseling into the tight, extremely fine-grained tannins. Long, bright and still elegant from this warm vintage. 53% cabernet sauvignon, 25% malbec, 15% carmenere and 7% petit verdot. A wine with lots of harmony now, but better to drink from 2025.«
James Suckling

TAG 1: OPUS ONE 2019

Den Auftakt macht heute ein Gigant der kalifornischen Weinszene: Opus One 2019, der im aktuellen Jahrgang 97-99 Punkte im Wine Advocate sowie 99 Punkte von James Suckling erhalten hat. Das sind die besten Bewertungen, die jemals ein Opus One bekommen hat. Die Menge ist begrenzt, mit Ihrer Bestellung sollten Sie daher nicht zu lange warten - vor allem, da im kommenden Jahr wegen der kalifornischen Wetterkapriolen kein 2020er Opus One verkauft werden wird.

Erfahren Sie mehr über den Opus One 2019 im Video:

Kritikerstimmen über den Opus One 2019

»Winemaker Michael Silacci commented that usually the blends are finished in January or February after the vintage. This year, with the 2019s, he was still tweaking the blend, but he did mention that this is "pretty close to the final blend." Deep garnet-purple in color, the 2019 Opus One leaps from the glass with notes of Black Forest cake, Morello cherries, mulberries and fresh blackcurrants plus hints of licorice, wilted roses, Sichuan pepper and iron ore. Full-bodied, the palate is jam-packed with juicy black, blue and red fruits, framed by velvety tannins and background freshness, finishing on a compelling earthy/mineral note. Tasted as a barrel sample, this is a truly magnificent Opus One in the making!«
Robert Parker Wine Advocate - Verkostet von Lisa Perrotti-Brown

Außerdem frisch released: